söndag 6 februari 2011

Buddha - volym 1

Omslag hämtat från Vertical Inc
Den åtta volymer långa Buddha är skriven av Osamu Tezuka, som ofta hyllas som den främste utvecklaren av modern manga. Tezuka var nästan ofattbart produktiv under sin karriär och flera av hans verk, såsom Phoenix, Black Jack och, inte minst, Buddha måste räknas till något slags mangakanon.

Den första volymen är i stort en slags prolog, där själva titelkaraktären inte gör entré förrän i slutet och då endast som nyfödd. Historien börjar istället med en ordlös fabelliknande berättelse där en gammal man kollapsar i en vintrig vildmark och hittas av en björn, en räv och en hare.

Djuren ger sig ut för att hitta mat åt den gamle mannen. Björnen fångar fisk, räven hittar ironiskt nog vad som ser ut som en klase vindruvor, men haren hittar inget för mannen att äta. Björnen och räven lastar haren för dess misslyckande, varpå haren ber den gamle mannen att göra upp en eld. När elden blivit varm nog kastar sig haren på elden för att på så sätt tillaga sig själv åt mannen. Mannen blir rörd till tårar och den sista sidan visar hur haren stiger upp i världsalltet.


Det som sticker
ut sticker ut
 Det finns mycket att säga om Tezuka, men det jag alltid fascinerats mest av är hans sätt att jobba med serier som medium och verkligen använda de begränsningar och möjligheter som just serier medför. I exemplet ovan gör Tezuka det på ett subtilt sätt klart att haren är den viktigaste figuren, trots att den presenteras sist, genom att låta harens öron sticka utanför rutan. Haren blir därigenom mer framträdande, helt utan ett enda ord.

Historien blir sedan snarast en exposé över det indiska kastsystemet, med fokus på att göra motstånd mot orättvisor. En av de mest centrala karaktärerna blir Tatta, en handlingskraftig kastlös pojke med den användbara förmågan att förflytta sitt medvetande till djur.

Buddha är utgiven på engelska i totalt åtta delar av Vertical Inc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...